17 Şubat 2016 Çarşamba

Pera Müzesi'nde "Kahve Sohbetleri"

Pera Müzesi,  Kahve Molası: Kütahya Çini ve Seramiklerinde Kahvenin Serüveni sergisi kapsamında Mayıs ayına dek her Cumartesi, Türk Kahvesi Kültürü ve Araştırmaları Derneği’nin işbirliğiyle, kahvenin dünya üzerindeki yolculuğundan toplumsal anlamlarına,  kokusundan ekonominin gelişimi ile paralelliklerine farklı konularda sohbetler düzenliyor.

Pera Müzesi, Türk Kahvesi Kültürü ve Araştırmaları Derneği işbirliğiyle Şubat – Mayıs 2016 ayları arasında Kahve Sohbetleri başlıklı dört konuşmadan oluşan bir etkinlik serisi sunuyor.  Müze’nin Kahve Molası: Kütahya Çini ve Seramiklerinde Kahvenin Serüveni adlı koleksiyon sergisi kapsamında sunulan serinin ilk etkinliği 20 Şubat Cumartesi günü Osman Serim’in Yemen'den Dünyaya; Kahvenin Yolculuğu ile başlıyor. Türk Kahvesi Kültürü ve Araştırmaları Derneği, Türk kahvesinin kültürel değerine sahip çıkarak, bu kültürün ulusal ve uluslararası bilinirliğine katkıda bulunuyor.

“Sihirli Meyve” olarak Etiyopya’da keşfedilen ve 15. yüzyılda Yemen’den Osmanlı topraklarına ulaşan kahve, kısa zamanda yaygınlaşır, itibarlı bir içecek olarak sarayda ve zengin evlerinde yerini alır, etrafında ritüeller şekillenmeye başlar ve sosyal hayatın gelişmesinde önemli bir rol oynar. Suna ve İnan Kıraç Vakfı Kütahya Çini ve Seramikleri Koleksiyonu’ndan yapılan Kahve Molası seçkisi, kahve etrafında şekillenen çeşitli rutinleri, ritüelleri, ilişkileri ve kamusal alan, toplumsal rol, ekonomi gibi modernizmle bağdaştırılan kavramları, kahve kültürü ve bu kültürün gelişmesine katkıda bulunan Kütahya seramik üretimi ekseninde inceliyor.

Osman Serim’in Cumartesi günü gerçekleşecek konuşmasının ardından 26 Mart’ta Yrd. Doç. Dr. Hatice Nihal Bursalı ile “Çekirdekten Fincana Türk Kahvesinin Maddi Kültürü” üzerine bir konuşma, 30 Nisan’da Prof. Dr. Filiz Çalışlar Yenişehirlioğlu ile “Bir Fincan Kahvenin Kırk Yıldan Fazla Hatırı Var” başlıklı bir sohbet ve Vedat Ozan ile “Koku ve Kahve” konusunda bir etkinlik gerçekleşecek.

Türk Kahvesi Kültürü ve Araştırmaları Derneği Hakkında
Başkanlığını Merve Gürsel’in yürüttüğü Türk Kahvesi Kültürü ve Araştırmaları Derneği, geleneksel ve manevi mirasımız olan Türk kahvesinin kültürel değerine inanan, kültürümüzün ulusal ve uluslararası bilinirliğine katkıda bulunmak isteyen gönüllülerin bir araya gelmesiyle 2008 yılında kurulmuş ve resmen faaliyete geçmiştir. Türk kahvesinin gördüğü değere katkı sağlayacak girişimleri desteklemek ve bu konuda kamuoyu oluşturulması üzerine çalışan Dernek, Türk kahvesinin geleneksel ve manevi mirasının korunması ve geliştirilmesi konusunda şahıs ve kurumları teşvik ederek önce ulusal sonra da uluslararası bilinirlik ve tanınırlık yaratmayı; bilimsel standartlar ve bir literatür oluşturarak gelecek nesillere kahve üzerine bir değer bırakmayı hedefliyor.

Etkinlik ücretsizdir, yerler sınırlıdır ve rezervasyon alınmamaktadır.
Etkinlik Pera Müzesi oditoryumunda gerçekleşecektir.  


“Kahve Sohbetleri” Program:

Yemen'den Dünyaya; Kahvenin Yolculuğu
Osman Serim
20 Şubat Cumartesi 2016, 14:30

Çekirdekten Fincana Türk Kahvesinin Maddi Kültürü
Yrd. Doç Dr. Hatice Nihal Bursa
26 Mart Cumartesi 2016

Bir Fincan Kahvenin Kırk Yıldan Fazla Hatırı Var 
Prof. Dr. Filiz Çalışlar Yenişehirlioğlu
30 Nisan Cumartesi 2016

Koku ve Kahve
Vedat Ozan 
21 Mayıs Cumartesi 2016

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder