“Demleme” deyimi daha çok çay için kullanılır malum. Peki
kahve demlenir mi? “Olur mu öyle şey” diyebilirsiniz, ancak kahve de
demlenebiliyor. Hem de sadece dört dakikada…
Kahve dendiğinde
Türk insanının aklına çoğunlukla ya Türk kahvesi, ya da kaynar suyu boca ederek
hazırlanan pratik tip kahve geliyor. Latte, Americano, espresso, moccha gibi kahve
türleri literatürümüze yeni yeni girmeye başladı. Ancak artık kahve severlerin
gündemine yeni bir kahve türü giriyor: Demleme kahve… Bu tür ise, kahveden
anlayanların “3’üncü dalga kahve akımı” dedikleri bir akımı temsil ediyor.
DÖRT DAKİKADA DEMLENİYOR
3’üncü dalga kahve
akımını kendilerine has yöntemlerle Türkiye’ye getirdiklerini ifade eden Kahve
Limanı kahve gurmesi Kemal Kitapçı, “Her şeyden önce kendimize has yöntemler
kullanıyoruz. El Salvador, Etiyopya, Güney Afrika Cumhuriyeti, Brezilya gibi kahvesiyle
ünlü ülkelerden getirttiğimiz kahvelerimizi özel makinelerimizde kavurup dört
dakikada demliyoruz. Ayrıca kahve severlere kahve piyasasında özel bir yere
sahip olan Etiyopya’nın yöresel kahveleri sidamo ve yirgacheffe’nin yanında,
Guatemala, Brezilya ve Orta Afrika Cumhuriyeti gibi kahve ülkelerinin bölgesel
lezzetlerini de sunuyoruz” diye konuştu.
İYİ DEMLEME KAHVE NASIL HAZIRLANIR?
İyi bir demleme
kahvenin “chemex”, “dripper” ve “syphon” gibi özel demleme teknikleriyle
hazırlanabileceğini belirten Kitapçı, “Örneğin kahve çekirdekleri kavrulduktan
hemen sonra demlenmemeli. En az 4 gün dinlendirilmeli. Dinlendirilen bu
çekirdekler makinelerde değil, eskiden evlerimizde de kullandığımız kahve
değirmenlerine benzer özel aletlerle çekilmeli. Yoksa istenen tada ulaşılmaz. Ve
mümkünse sadece kahve içileceği zaman kahve çekimeli. Zira kahveyi çekip bir
kavanozda saklarsak kahvenin tadı kaçar. İki kişilik hazırlanan demleme kahve
için iki çorba kaşığı kahve yeter. Ardından özel aparatta, sıcak ancak kaynar olmayan suyla yavaş yavaş,
bekletilerek demlenmeli. Eğer kaynar su kullanırsanız kahve tadını alamazsınız.
Yavaş yavaş, kahveyi dinlendirerek demlemelisiniz ki, kahvenin içindeki asidik
gazlar açığa çıkarak aşırı sert içimin önüne geçilebilsin. En son olarak
demleme aletindeki filtre aparatını çıkararak kalan sürahi kısmını bir miktar
çalkalamalısınız. Bu şekilde kahvenin aroması homojenize olur ve mükemmel bir
içim sağlar” dedi.
UZMAN PERSONEL ŞART
Demleme kahvenin
ticari olarak sunulduğu mekanlarda da işin uzmanı ve özel kahve eğitimi görmüş
personelin çalışması gerektiğini kaydeden Kitapçı, “Eğitimli bir kahve
hazırlayıcısı, suyu ne kadar ısıtacağını, kahveyi ne kadar koyacağını, ne kadar
aralıklarla ya da kahvede nasıl bir değişim gördüğünde su eklemesi yapacağını
bilir. Bu sayede de demlediği kahve mükemmel bir içim sunar. 3’üncü dalga kahve
akımı zaten kahveyi sadece bir içecek olarak değil, başlı başına bir kültür
olarak ele alıyor. Dolayısıyla bu kültürü eğitimli kahve hazırlayıcıları kahve
severlere çok daha iyi ulaştırabilir” ifadelerini kullandı.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder