Türk Kahvesine UNESCO Standardı Geliyor
“Türk Kahvesi Kültürü ve
Geleneği” adı altında 2013 yılında UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel
Mirası Temsili Listesi’ne giren Türk kahvesinin standartları 24 Mayıs 2017 Çarşamba
günü yapılan “Arama Toplantısı” ile ilk kez masaya yatırıldı.
24
Mayıs 2017 Çarşamba günü Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı
himayesinde, Gaziantep Büyükşehir Belediyesinin katkılarıyla, Türk Kahvesi Kültürü
ve Araştırmaları Derneği organizasyonuyla Mutfak Sanatları Akademisinin (MSA)
İstanbul Maslak’taki eğitim merkezinde gerçekleştirilen arama toplantısıyla Türk
kahvesi için ilk kez bir standart çalışması yapıldı.
Bu
alanda otorite kabul edilen, ticari ya da kültürel faaliyet gösteren özel ve tüzel
kişilerin temsilcileriyle gerçekleştirilen arama toplantısının sonunda “Türk
Kahvesi Standartları” mutabakat metni ortaya çıkarıldı.
Açılış
konuşması için söz alan Türk Kahvesi Kültürü ve Araştırmaları Derneği (TKKAD) Başkan
Yardımcısı Osman Serim, “Dünyanın farklı coğrafyalarında var olmasına rağmen, beş
yüz yıllık köklü bir geleneği olan Türk kahvesinin evrensel olarak kabul gören
bir standardı bulunmamaktadır. Gidermeye çalışacağımız bu eksiklik,
uluslararası platformda diğer kahve hazırlama yöntemleriyle doğal olarak bir
rekabet içinde bulunan Türk kahvesi geleneğimizin yanlış tanıtılmasına yol
açmaktadır. Bu toplantıda ilk kez resmi kurumlar, STK’lar ve sektör
temsilcileri bir araya gelerek konunun tüm paydaşların fikirleriyle katkı
yapacağı bir ortam yaratıldı. Amacımız tartışmak değil, farklı düşünceler
ışığında ortaya çıkaracağımız Türk kahvesi standartlarına ilişkin mutabakat
metni ile standartların belirlenmesi için çalışmalarını yürüten Kültür ve
Turizm Bakanlığı’na görüşlerimizle destek olmaktır. Bu çerçevedeki bir çalışma
ülkemizde ilk defa gerçekleşecek ve bu çalışmanın gelecekte diğer önemli gastronomik
ürünlerimizin standartlarının saptanması konusunda örnek teşkil edeceğini
düşünüyorum” dedi.
Toplantı
öncesi söz alan Arzum Yönetim Kurulu Başkanı Murat Kolbaşı, “Kahve bahane,
sohbet şahane ancak üzücü bir gerçek de var. Türkiye’den bir marka çıkarmak çok
önemli ancak bu konuda değerlerimize yeteri kadar sahip çıkamıyoruz. Örneğin
lokumumuz var, kahvemiz var ancak bu değerleri dünyaya tanıtma konusunda hızlı
davranamıyoruz. Kahvehane geleneği Osmanlı’nın vazgeçilmezi olmasına rağmen
bugün uluslararası kahve zincirlerinin menülerinde Türk kahvesi yer almıyor.
Eski değerlerimizi yaşatmalı ve sahip çıkmalıyız. Bu konuda desteklerini
esirgemeyen ve tanıtım çalışmalarını sürdüren Kültür ve Turizm Bakanlığına ve
Gaziantep Büyükşehir Belediyesine çok teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.
Açılışta
söz alan Gaziantep Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Fikret Tural ise
“Gaziantep’in UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı’nda Gastronomi Kenti olarak yer
almasının ardından,Türk kahvesi geleneğimiz de UNESCO tarafından tanındı ve
koruma altına alındı. Bu başarı, adı kahveyle özdeşleşmiş, Tahmis Kahvesi gibi
dünyanın en eski kahvehanelerinden birine ev sahipliği yapan Gaziantep olarak
bizi ayrıca gururlandırıyor. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi olarak sadece
Gaziantep yemeklerini değil, yemeğin tamamlayıcısı olan Türk kahvesi
geleneğinin de dünyaya tanıtılması için çalışmalarımıza devam edeceğiz” dedi.
Açılış
konuşmalarının ardından “Türk Kahvesine Dönüştürülecek Olan Yeşil Kahvenin
Menşeleri ve Yeşil Kahve İşleme Yöntemleri (İthalat firmaları ve toptancı
firmalar)”, “Kavurma ve Öğütme (Tüketime yönelik toptan ve perakende kahve
üretimi yapan firmalar)”, “Pişirme ve Servis (Akademisyenler ve sivil toplum
kuruluşları mensupları)” ve “Endüstriyel Boyut (Türk kahvesinin oluşmasında her
türlü endüstriyel katkıyı sağlayan firma temsilcileri)” başlıkları altında söz
alan katılımcılar, kendi deneyim ve düşüncelerini paylaşarak Türk kahvesi
standartlarına ilişkin görüşlerini bildirdi. Toplantı sonunda dile getirilen
görüş ve düşünceler ışığında hazırlanacak olan Türk kahvesi standartları
mutabakat metni ilgili kamu kuruluşlarının dikkatine sunulacak.
Türk
kahvesinin “Türk Kahvesi Kültürü ve Geleneği” adı altında UNESCO Somut Olmayan
Kültürel Mirasın Korunması Sözleşmesi ve İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel
Mirası Temsili Listesi’nde yer alması, bu konudaki uluslararası farkındalığın
büyük ölçüde artmasına katkı sağlamıştı.
Bütün
bu gelişmelerin yanı sıra Türk sanayiinin son yıllarda geliştirdiği yüksek
performanslı kahve makinaları, markalı ve uzun ömürlü kahveler, fincanlar,
şekerlemeler ile diğer aksesuarların Türk kahvesine ülkemiz adına ciddi bir
katma değer yükleyerek önemli bir ihraç kalemi haline dönüştürmesi bekleniyor.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder