10 Eylül 2018 Pazartesi

Türk Kahvesi Kültürü ve Araştırmaları Derneği (TKKAD) ‘den Alışveriş Şenliği: ‘Bir Kahve Molası’

Türk Kahvesi Kültürü ve Araştırmaları Derneği (TKKAD), 26 Eylül’de gerçekleşecek ‘Bir Kahve Molası’ alışveriş etkinliğiyle seçkin ev dekorasyon ve moda markalarını, tasarımcıları ve seramik sanatçılarını bir araya getiriyor.

2008 yılından bugüne Türk kahvesi kültürünü yaşayan bir değere ulaştırmak amacıyla önemliçalışmalara imza atan Türk Kahvesi Kültürü ve Araştırmaları Derneği (TKKAD),  ‘Bi Kahve Molası’nda Türkiye’nin en başarılı isimlerini konuşmacı olarak ağırlıyor.
Misafirlerin yeni sezonu keşfedip alışveriş yaparken kahve tadımları yapabilecekleri ‘Bi Kahve Molası’ alışveriş şenliği Gorbon Tiles, Kütahya Porselen ve Herendgibi ilk kez bir alışveriş etkinliğinde yer alacak özel markaları ağırlayacak.
Rehber, seyahat yazarı ve tarihçi Saffet Emre Tonguç, “Kahve: Topraktan Fincana” adlı kitabıyla dünyanın en iyi kahve kitabı ödülüne değer görülen Cenk Girginol ve ünlü yiyecek içecek danışmanı Osman Serim’den oluşan konuşmacılar tecrübelerini ziyaretçilerle paylaşacak.
26 Eylül’de, Zorlu Center Performans Sanatları Merkezi Meydan Fuaye’de, 10.00-20.00 saatleri arasında gerçekleşecek ‘Bi Kahve Molası’nda 70’e yakın farklı ve özel marka ziyaretçilere hizmet verecek.
Organizasyon ve danışmanlığını Canan & İris Concept Events’in gerçekleştirdiği ‘Bi Kahve Molası’ alışveriş etkinliğinde Yelda Süren, Edwina Sponza, Berrin Okçu, Berrin Yoleri ve Fer-yal Gülman gibi cemiyet hayatının tanınmış isimlerinin de yer alması bekleniyor.

Bi Kahve Molası alışveriş etkinliğinin iletişim sponsorluğunu ise üyelerine farklı deneyimler sunan yaşam tarzı mobil uygulaması ZUBİZU üstleniyor.

Başkan Gürsel:Çok önemli yollar kat ettik 
TKKAD Yönetim Kurulu Başkanı Merve Gürsel, etkinliği Türk kahvesi değerlerinin gelecek nesillere aktarılmasını sağlamak amacıyla düzenlediklerini belirterek, “Derneğimiz kurulduğu günden beri kaybedilmekte olan kahve kültürümüzün değerlerini ulusal ve uluslararası platformlarda yaşatmak içinçalışıyor. Türk kahvesine bilimsel standartların getirilmesi ve literatür oluşturup gelecek nesillere aktarılması için çabalıyor” dedi.
Gürsel TKKAD’ın ses getiren faaliyetlerini de şöyle anlattı: “Çalışmalarımızla kısa sürede umut verici gelişmeler sağladık. Türk kahvesi UNESCO Dünya Kültür Varlıkları Envanterine aday gösterildi. Alandaki en kapsamlı akademik eser niteliğindeki ödüllü ‘Türk Kahvesi Kitabı’, ‘Kahve, Kırk Yıllık Hatırın Kitabı’ adlı yayınlar ve 2013 yılının en kapsamlı projesi olan Türk Kahvesi Sanal Müzesi bu yolda birer kilometre taşı oldu. Şimdi de büyük ve çok özel kahve buluşmamızla Türk kahvesinin hak ettiği yere ulaşmasına bir adım daha yaklaşacağız.”
Türk Kahvesi Kültürü ve Araştırmaları Derneği (TKKAD) hakkında:
Türk Kahvesi Kültürü ve Araştırmaları Derneği Türk kahvesi kültür hazinesinin korunması ve gelecek nesillere "Türk olmanın" bir sosyal gereği olarak aktarılması hedefiyle 2008 yılında kuruldu. Sektörün sorunlarının çözümü için girişimlerde bulunmayı; uluslararası referans ve akreditasyon kurumu özelliklerini kazanmayı, Türk kahvesini üreten ve satan kurum ve kuruluşlar arasında koordinasyonu sağlamayı, Türk kahvesinin tüketici sayısının artmasına ve kaybedilmekte olan kahve değerlerine katkı sağlayacak girişimlere destek olmayı ve ulusal ve uluslararası bilinirliği artırmayı misyon edinen TKKAD, çalışmalarıyla Türk kahvesinin UNESCO Dünya Kültür Varlıkları Envanterine aday gösterilmesine katkıda bulundu. Dernek Prof. Dr. Emine Gürsoy Naskali editörlüğünde alanında ‘en kapsamlı akademik eser’ niteliği taşıyan ve Dünya Gazetesi tarafından 2011 yılının En İyi Gastronomi Kitabı ödülüne layık görülen "Türk Kahvesi Kitabı"nın yanı sıra Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık ile "Kahve, Kırk Yıllık Hatırın Kitabı"yla değerli eserlerin yayınlanmasına önayak oldu. Merve Gürsel ve Çelik Arsel’in başkanlığını yürüttüğü TKKAD’ın yönetim ve danışma kurullarında Osman Serim,  Ahmet Örs, Işık Biren, Talip Murat Kolbaşı, Nuri Çolakoğlu, John Sytmen, Asuman Şener, Mehmet Asım İplikçioğlu, Serdar İplikçioğlu, Nigar Nalan Çekiç, Emine Gürsoy Naskali, Murat Sungar, Ali Aral, Tunç Uluğ ve Nil Adula gibi isimler bulunuyor.

Geçmişten Bugüne Türk Kahvesi Kültürü ve Araştırmaları Derneği:
2014 yılında Tayvan’ın ikinci büyük şehri olan Kaoshiong’da bulunan Bilim ve Teknoloji Müzesi’nde gerçekleştirilen açılış etkinliğinde, Türk kahvesinin geniş kitlelere tanıtımı ve geçmişten günümüze tarihçesinin vurgulandığı görsel bir sunum gerçekleştirilmiştir. Aynı yıl Roma’daki Türk Büyükelçiliğinde misafirlere Türk kahvesi konusunda sunum yapılarak protokole özenli çalışmalar sunulmuştur. 

Kahve özeniyle çıkılan yolda, Tataristan’ın başkenti Kazan’da gerçekleştirilen Kültür Bakanları Buluşması Etkinliği kapsamında Kazan Milli Müzesi’nde, “Türk kahvesi kültürü ve geleneği”nin tanıtımı amacı ile gerçekleştirilen tarihi görsel ve çeşitli kahve objelerini içeren sergi ile Sn. Orhan Hallik ve Sn. Osman Serim’in katkıları ile gerçekleştirilen söyleşi ve ardından Sn. Talip Murat Kolbaşı’nın katkıları ile Arzum Okka kullanılarak gerçekleştirilen Türk kahvesi ikramı katılımcılar tarafından yoğun ilgi görmüştür. 

Sirha 2014 Fuarı kapsamında Osman Serim moderatörlüğünde, Murat Kolbaşı (Arzum), Turgay Kaya (Mukka), Turgay Yıldızlı (Kronotrop), Sam Çeviköz (MOC) ve Franz Grunwald (Baristaschule) ile "Bir Dünya Oyuncusu olarak Türk Kahvesi"nin geleceğini tartışılmış önemli notlar düşülmüştür.

Osmanlı topraklarında başlayıp dünyanın öteki ucuna yayılan 500 yıllık bir serüven’in öyküsünü gözler önüne sermek amacıyla 2015 yılında Topkapı Sarayı Müzesi ve Türk Kahvesi Kültürü ve Araştırmaları Derneği; kahve ve kahve kültürüne ait eserleri bir araya getirdi. Başta Topkapı Sarayı Müzesi koleksiyonları olmak üzere pek çok müze, özel müze, kütüphane ve koleksiyonlar eserlerinden oluşan “Bir taşım keyif – Türk kahvesinin 500 yıllık öyküsü” sergisi; kahvenin Osmanlı kültürü içinde oluşturduğu özgün seremoniyi ortaya çıkardı. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın himayesinde Topkapı Sarayı Müzesi’nde açılan sergi, bugüne kadar Türkiye’deki kahve ile ilgili açılan en kapsamlı sergi özelliğinde. Çoğu ilk kez sergilenen eserlerle birlikte tarihi, kültürel ve sosyal öğelerin bir araya geldiği sergi; kahve bitkisinin botanik özellikleri, dünyadaki yayılımı ve pişirme teknikleriyle birlikte, Osmanlı topraklarında yarattığı sosyal ortama, keyif ve ikram kültürüne, 16. yüzyıldan 20. Yüzyıla tarihlenen eserler üzerinden tanıklık etmiştir. 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder