Capitol Tadında Anadolu,
kahve tutkunlarını yiyecek-içecek danışmanı Osman Serim ile Türk Kahvesinin
Hikayesi etkinliğinde buluşturdu. Serim, kahvenin doğuşundan pişirilme
tekniklerine birçok ilginç bilgiyi konuklarla paylaştı.
Anadolu mutfağının damak zenginliklerini dünyayla paylaşmak, kültür mirasımıza sahip çıkmak hedefiyle yola çıkan Tadında Anadolu, 28 Şubat Salı günü Capitol şubesinde kahve tutkunlarını Türk Kahvesinin Hikayesi adlı özel bir etkinlikte buluşturdu. Türk Kahvesi Kültürü ve Araştırmaları Derneği’nin kurucu üyelerinden, yiyecek-içecek danışmanı Osman Serim’in konuşmacı olarak katıldığı etkinlikte, kahvenin tarihçesinden yapılışına birçok konu ele alındı.
Anadolu mutfağının damak zenginliklerini dünyayla paylaşmak, kültür mirasımıza sahip çıkmak hedefiyle yola çıkan Tadında Anadolu, 28 Şubat Salı günü Capitol şubesinde kahve tutkunlarını Türk Kahvesinin Hikayesi adlı özel bir etkinlikte buluşturdu. Türk Kahvesi Kültürü ve Araştırmaları Derneği’nin kurucu üyelerinden, yiyecek-içecek danışmanı Osman Serim’in konuşmacı olarak katıldığı etkinlikte, kahvenin tarihçesinden yapılışına birçok konu ele alındı.
Kahveyle 16. yüzyılda Yemen’in fethiyle
tanıştığımızı anlatan Osman Serim, “Kahve ilk defa Kanuni Sultan Süleyman
döneminde Topkapı Sarayı’nda içildi. 1554’te İstanbul’da ilk kahvehane
açılmasıyla yayılmaya başladı. Arap ülkelerinde mırra, İtalya’da espresso
denilen yöntemle yapılan kahve, biz de cezve kahvesi olarak geçiyordu. Bu
yöntem bize has olduğu için Türk kahvesi olarak isimlendirildi. Osmanlı’da
şekerin hem pahalı hem de bulunmasının zor oluşu nedeniyle kahve, sade olarak
içiliyor, yanında şeker niyetine lokum ya da incir, kayısı, üzüm gibi meyveler
ikram ediliyordu” dedi.
Kahve
bilinenin aksine Yemen’den değil Brezilya Rio Minas’dan geldiğini de belirten
Serim, pişirme tekniklerini ilişkin ise şunları anlattı: “Lezzetli bir kahve
için çekirdeklerin taze öğütülmüş olması önem taşıyor. Kahve, soğuk suyla
hazırlanır ve sadece bir defa karıştırılarak kısık ateşte yaklaşık 6-7 dakikada
pişirilir. Eğer su sıcak ya da ılık olursa çabuk kaynar ve kahvenin rengi,
aroması, tadı suya düzgün şekilde geçmez.”
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder