Birçok
kişi, her gün kahve tüketiyor. Kimisi güne kahve ile başlarken kimisi ise gün
içerisinde bir fincandan fazla kahve içiyor. 3. Nesil kahve çeşitlerinin
arttığı ve tüketiminin hızla yükseldiği son dönemlerde, kahve hakkında birçok
bilgi paylaşılıyor.“Kendini
Şımart” mottosuna sahip David People Coffee & Food,
Kolombiya, Brezilya, Kosta Rika, Etiyopya, Kenya ve benzeri yörelerden özenle
seçilen kahve çekirdeklerini kendi öğütüyor. Ayrıca David People Coffee & Food
şubelerinde 3. Nesil kahve çeşitlerini kahve severler ile buluşturuyor.
David People Coffee & Food Genel Müdürü Kerim Mamak kahve ile
ilgili bilinmeyenleri aktardı. 1-
Kahve aslında çekirdek değildir.
Hepimizin kahve çekirdeği olarak bildiğimiz kahvenin teknik olarak
çekirdek olmadığını biliyor muydunuz? Peki, neden kahve çekirdeği olarak
adlandırılmaktadır? Bunun nedeni görünüş olarak çekirdeğe benzemeleridir.
Gerçek şu ki kahve çekirdeği olarak adlandırdığımız şeyler aslında Rubiaceae
ailesine ait olan kahve bitkisinin tohumlarıdır.
2-
Espresso farklı bir kahve çekirdeği türü değildir.
Pek çok kişi yanlış bir şekilde espressonun, espresso kahvesi yapmak
için kullanılan farklı bir tür kahve çekirdeği olduğunu düşünüyor. Oysa,
espresso sadece kahve yapmak için kullanılan bir yöntemdir ve herhangi bir
kahve çekirdeğini kullanarak espresso kahve yapabilirsiniz.
3-
Kafeinsiz kahvelerde de az
miktarda kafein bulunuyor.
Pek çok
insan dekafeine (kafeinsiz) kahve içtiğinde kafein tüketmediklerine inanıyor.
Oysa, kafeinsiz kahvenin kafein içeriğinin büyük bir kısmı kaldırılmıştır ancak
tamamı değil. Bir kahvenin kafeinsiz sayılabilmesi için kafein içeriğinin
%3’ünü bulundurması yeterli. Bu nedenle bir bardak kafeinsiz kahve bile çok az
bir miktarda kafein içerir.
4-
En iyi kahve dokusunu tam
yağlı süt oluşturur.
Düşük
yağlı veya kaymağı alınmış sütün, kahveyi mükemmel bir doku ile demlemek için
kullanılması gerektiği düşünülüyor. Kremsi ve lezzetli görünen bir fincan kahve
yapmak için daima tam yağlı süt kullanmalısınız. Birçok kişi yağsız sütten
yapılan kahve tüketiyor çünkü tam yağlı süt ile karşılaştırıldığında köpük
oluşturmak daha kolaydır. Eğer aradığınız yoğun ve lezzetli görünen kaliteli
bir kahve ise tam yağlı süt tercih etmelisiniz.
5-
Kahve ile alınan az
miktardaki kafein su kaybına yol açmıyor.Kahve vücudun susuz kalmasına sebep oluyor efsanesi, kahvedeki kafeinin hafif bir diüretik (idrar söktürücü) olmasından kaynaklanıyor. İdrar söktürücü özellikteki maddeler, alınan sıvı miktarını aşan idrar üretimini veya sıvı kaybını teşvik ediyor. Bununla birlikte, araştırmalar kafeinin az miktarda tüketildiğinde vücutta su kaybına yol açmadığını kanıtladı.
6- Günde bir fincan kahve, birçok hastalığa yakalanma riskinizi azaltırken konsantrasyonunu geliştirmenize yardımcı oluyor.
Kahvenin içerisindeki nispeten
yüksek kafein içeriği sağlığınızı olumsuz yönde etkileyebilirken, bir fincan
kahvenin içinde sağlığınıza pek çok fayda sağlayabilecek başka bileşikler de
bulunuyor. Günlük kahvenizi içtiğiniz zaman Parkinson Hastalığı, karaciğer
sirozu, şeker hastalığı ve hatta kolon kanserine yakalanma riskinizi azaltabilirsiniz.
Dahası, kahvenin içerisindeki antioksidanlar hücre hasarıyla savaşmakta ve kalp
rahatsızlığı riskini azaltıyor. Kahve konsantrasyonunuzu da geliştirmeye ve
günlük işlerinizi hatırlamanıza yardımcı oluyor.
7-
Hamile kadınlar, günde 1 fincan kahve içebilir.
Daha önceden kahvedeki kafeinin gebe kadınların sağlığını olumsuz yönde
etkileyebileceği, düşüklere ve düşük doğum ağırlığına neden olabileceği
belirtiliyordu. Son dönem araştırmalar, günde sadece bir fincan kahve içmenin,
hamile ve emziren kadınlar için güvenli olduğunu söylüyor. Ancak bir fincandan
fazlasının zararlı olabileceğini unutmayın!
8- Kahve uykusuzluğa neden olmuyor.
Kahvenin
uykusuzluğa yol açabileceğine inanılıyor. Ancak, kafeinin vücudunuzdan atılması
çok kısa sürmektedir. Araştırmalar sonucunda kafein içeriğinin yarısından
fazlasının kahve tüketiminden 5 saat sonra vücuttan atıldığı gösterilmiştir. Bu
nedenle günde 2-3 fincan kahve içmek, uyku alışkanlıklarınızda herhangi bir
sorun yaratmaz tabii ki uyumaya gitmeden önce içmediğiniz sürece!2011 yılının başında “Kendini Şımart” mottosuyla
yola çıkan DPC Grup, David People Coffee & Food markasıyla Türkiye yeme-içme
sektöründeki yerini aldı. DPC Grup, Türkiye’deki tüketici yapısı ve tüketim
alanlarına uygun şekilde David People Coffee & Food’u üç değişik konseptle
Coffee, Coffee & Food ve Bigboss olarak yatırımcılar ve tüketicilerle
buluşturdu.
David People Coffee & Food ilk şubesi, 2011
yılında Bigboss konseptiyle Ankara Tunalı Hilmi Caddesi’nde açıldı. 2016 yılı
sonu itibariyle Türkiye’de 40 farklı ilde toplam 58 şubeye ulaştı.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder