25 Aralık 2016 Pazar

DemGoodCoffee bir kahve siparişiyle engelleri kaldırıyor

DemGoodCoffee bir kahve siparişiyle engelleri kaldırıyor

İşaret dilinde diyalog kahve siparişiyle başlıyor

Sabancı Vakfı’nın toplumsal sorunlara çözüm üreten “sıra dışı kişilerin olağanüstü öykülerini” anlattığı Fark Yaratanlar programı, sekizinci sezonuyla devam ediyor. Fark yaratan çalışmaların kısa videolarının hazırlanarak internet ortamında paylaşılmasına dayanan “Fark Yaratanlar” programı, çalışmaların izleyenlere ilham vermesini, bu sayede toplumsal gelişmeye aktif katılımı artırmayı amaçlıyor.

Sekizinci sezonun dördüncü Fark Yaratan’ı kahve kültürünü empati ile harmanlayan üçüncü nesil bir kahve dükkanı DemGoodCoffee oldu.

DemGoodCoffee, empati temelli sosyal girişimcilik projelerini hayata geçirmek üzere kurulan Dem Derneği tarafından Haziran ayında İstanbul’un Beşiktaş ilçesinde açıldı. Toplumdaki diyalog eksikliğine çözüm olarak sosyal girişim projesi geliştirmek amacıyla harekete geçen Dem Derneği’nin çıkış noktası, işitme engellilerin yaşadığı ötekileştirme oldu. Kahvenin diyaloğa teşvik eden gücünden de yararlanmayı hedefleyen dernek, engellilere yönelik kanıksanmış acıma duygusunun yerini iletişime bırakacağı keyifli bir platform yarattı. DemGoodCoffee, bir dükkan olmanın ötesinde çok amaçlı paylaşım, empati ve proje merkezi haline geldi.

Kahveleri, işitme engelli baristalar hazırlıyor

DemGoodCoffee’ye gidenleri sol tarafta bir elektronik ekran karşılıyor. Bu ekranda, ‘lütfen’, ‘espresso’, ‘istiyorum’ gibi kelimelerin işaret diliyle ifadesi görülüyor. Bu ekran rehberliğinde işaret diliyle sipariş veriliyor. DemGoodCoffee’de barista ekibi 3 işitme engelliden oluşuyor ve ekip dönüşümlü olarak çalışıyor. Haftanın 7 günü açık olan DemGoodCoffee’yi ziyaret edenlere işaret dili eğitimleri veriliyor. Bu sayede işaret dilini öğrenenlerin sayısının artması ve hayatı farklı deneyimlemesi hedefleniyor. Dile biraz aşina olanlar, orada çalışan işitme engellilerle ya da işitme engelli müşterilerle sohbet edebiliyor. Aynı zamanda işitme engelli eğitmenler, pratik yapma alanı buluyor.  

DemGoodCoffee ekibi, bağış toplama yöntemleriyle izole edici bir şekilde ilerleyen dayanışma kültürünü, iletişimin daha ağır bastığı bir modele dönüştürmeyi amaçlıyor. İşitme engelli bireylere bir çalışma ve sosyalleşme ortamı sunmanın yanı sıra, toplumun engelli bireylere dair kanıksadığı ‘acıma’ duygusunu kırmak için çabalıyor. DemGoodCoffee kahve dükkanının gelirinin işletme giderlerinden kalan kısmı, işitme engelliler ile ilgili projeleri fonlamak için kullanılıyor.

Engelli ve engelsiz bireyler için ortak bir sosyalleşme ortamı yaratan DemGoodCoffee’nin fark yaratan hikâyesi 09 Aralık 2016 tarihinden itibaren, www.farkyaratanlar.org ve www.sabancivakfi.org internet sitelerinin yanı sıra Facebook, Twitter ve Youtube’da yayınlanıyor.

Fark Yaratanlar Hakkında:
Sabancı Vakfı’nın toplumsal gelişme için hayata geçirdiği Fark Yaratanlar programı 2009 yılında başladı. Yedi sezon boyunca halkın aday gösterdiği 2.000’e yakın kişi programa başvurdu. Danışma Kurulu’nun seçtiği 145 "Fark Yaratan" kişinin ilham veren hikayelerinin videoları çekildi, internette ve sosyal medyada yayınlandı. Fark Yaratan videoları, Türkiye ve yurtdışında 5 milyona yakın izlenme rakamına ulaştı.

Fark Yaratanlar videolarını izlemek ve paylaşmak için:

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder