Düşük
asiditeli, yoğun kıvamlı, meyve aromalı veya baharatlı… Hangi kahve size hitap
ediyor? Kahve Dünyası, 1 Ekim Dünya Kahve Günü özelinde birbirinden leziz
önerilerde bulundu.
Kahvenizi
nasıl alırsınız? Yüksek asiditeli, yoğun kıvamlı, meyve aromalı ya da baharatlı!
Son yıllarda giderek daha fazla günlük hayatımızın bir parçası haline gelen
yöresel kahvelerin lezzeti ve aroması, çekirdeklerin yetiştirildiği bölgeye
göre değişiklik gösteriyor. Dünyanın farklı noktalarından en iyi kahveleri
misafirleri ile buluşturan Kahve Dünyası, 1 Ekim Dünya Kahve Günü’nde yöresel
tatların özelliklerini sıraladı.
Türk kültürünün yüzlerce
yıldır devam eden geleneklerinden biri olan kahve, son yıllarda pazarın
büyümesiyle birlikte çeşitlilik gösteriyor. Bu çeşitlilikte öne çıkan
lezzetlerden biri de yöresel kahveler. Dünyanın farklı noktalarında üretilen
kahve çekirdekleri, yetiştirildikleri bölgenin kendine has özelliklerini alıyor.
Bu nedenle bazı kahveler yüksek asiditesiyle tercih sebebi olurken, bazıları
yoğun kıvamıyla, aromasıyla ya da pürüzsüz tadıyla cezbediyor. Peki, hangi
yöresel kahve hangi özellikleri taşıyor? Dünyanın en iyi üreticileriyle çalışan
Kahve Dünyası, 1 Ekim Dünya Kahve Günü özelinde yöresel lezzetlerin hikayelerini
ve hangi damak tatlarına hitap ettiğini yazdı.
Santos,
Brezilya
Dünyadaki en büyük kahve üreticisi konumunda olan
Brezilya’nın sıcak ve nemli iklimi, kahve yetiştirmek için mükemmel bir ortam
oluşturuyor. Çekirdek türü olarak verimin dörtte birinden fazlası Arabica’dan
sağlanıyor. Brezilya’da çok yüksek miktarda üretim olmasına rağmen en yüksek
kalitenin yakalanması için her çiftlik aynı standartlarda üretim yapıyor. Kahve
çekirdekleri elle toplanıyor ve kuru olarak işleniyor.
Kimler
tercih etmeli: Düşük kıvam, düşük asidite, çiçeksi ve
fındığı anımsatan aromalı, pürüzsüz tat arayanlar.
Kolombiya
Dünyada en fazla yıkanarak işlenmiş Arabica kahve üreten ülke olan Kolombiya yalnızca
kahve ihracıyla değil, halkının gerçek bir kahve sever olmasıyla da dikkat
çekiyor. Kolombiya’da en iyi kalite kahveler, Supremo olarak adlandırılıyor. Narino
bölgesine özel kahve çekirdekleri ise yöreye has aroma ve lezzetler
barındırıyor.
Kimler
tercih etmeli: Yoğun kıvam, şeker kamışı tatlılığı,
çikolata, şeftali ve ceviz aroması sevenler.
Kosta
Rika
Dünyaca ünlü Kolombiya kahvesi için, ülkedeki toplam
üretimin dörtte birinin gerçekleştirildiği West
Valley bölgesinde yetiştirilen çekirdekler tercih ediliyor. Farklı mikro
iklimlere ev sahipliği yapan bölgede ağırlıklı olarak sert çekirdek ve katı
sert çekirdek yetiştiriliyor. Başlıca çeşitler ise Caturra ve Catuaí olarak
adlandırılıyor.
Kimler
tercih etmeli: Dengeli, orta yumuşak gövdeli, çiçeksi,
baharatlı, narenciye ve fındığı anımsatan aromalı, canlı asiditeli kahve
sevenler.
Kenya
Yüzde 7 ile dünyanın en yüksek asit oranına sahip
kahvesi olan Kenya kahvesi, bu sayede yüksek parlaklık seviyesine de ulaşıyor.
Siyah akışı, yoğun sitrik asiditesi, üzüm, böğürtlen ve limon aromaları
ile ön plana çıkan kahvenin çekirdekleri yıkanarak işleniyor.
Kimler
tercih etmeli: Orta kıvamlı, yüksek asiditeli, üzüm ve
böğürtlen aromalı, tatlı, kremalı kahve müdavimleri.
Guatemala
Kahve yetiştirmek için uygun iklimi ve
volkanik dağlarının sağladığı özel koşullar sayesinde Guatemala, dünyadaki en
özel kahvelerinin yetiştiği ülkeler arasında yer alıyor. Toprak, yağış miktarı,
hava sıcaklığı, nem ve rakım konusunda büyük bir çeşitlilik gösteren ülkede,
kendine has özellikleri olan tam sekiz ayrı kahve üretim bölgesi bulunuyor.
Kimler
tercih etmeli: Orta kıvamlı, yumuşak içimli, bol
asiditeli, isli kokulu ve baharatlı bir yapıya sahip kahve tüketenler.
Türk
Kahvesi
Kahve Dünyası’nın en çok tercih edilen lezzetlerinden
biri, hiç şüphesiz bol köpüklü, dumanı üstünde bir Türk kahvesi. Kahve Dünyası,
Türk kahvesi için Brezilya’nın dik yamaçlarında üretilen ve el emeği ile
toplanan Arabica’yı tercih ediyor. Orta kavrulmuş, çok kavrulmuş ve damla
sakızlı seçenekleri bulunan Türk kahvesi, bu sayede farklı damak tatlarına
hitap ediyor.
Kimler
tercih etmeli: Orta
kavrulmuş Türk kahvesini turunçgiller, odunumsu, meyvemsi ve cevizli çikolata
lezzetleri tercih edenler. Çok kavrulmuşu ise daha sert, narenciye, odunumsu ve
toprağımsı, bitter çikolata tatları sevenler.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder