Pera Müzesi, Kahve
Molası: Kütahya Çini ve Seramiklerinde Kahvenin Serüveni sergisi kapsamında
Mayıs ayına dek her Cumartesi, Türk Kahvesi Kültürü ve Araştırmaları Derneği’nin
işbirliğiyle, kahvenin dünya üzerindeki yolculuğundan toplumsal
anlamlarına, kokusundan ekonominin
gelişimi ile paralelliklerine farklı konularda sohbetler düzenliyor.
Pera Müzesi, Türk Kahvesi Kültürü ve Araştırmaları Derneği işbirliğiyle
Şubat – Mayıs 2016 ayları arasında Kahve
Sohbetleri başlıklı dört konuşmadan oluşan bir etkinlik serisi sunuyor. Müze’nin Kahve
Molası: Kütahya Çini ve Seramiklerinde Kahvenin Serüveni adlı koleksiyon
sergisi kapsamında sunulan serinin ilk etkinliği 20 Şubat Cumartesi günü Osman
Serim’in Yemen'den Dünyaya; Kahvenin
Yolculuğu ile başlıyor. Türk Kahvesi Kültürü ve Araştırmaları Derneği, Türk
kahvesinin kültürel değerine sahip çıkarak, bu kültürün ulusal ve uluslararası
bilinirliğine katkıda bulunuyor.
“Sihirli Meyve” olarak Etiyopya’da keşfedilen
ve 15. yüzyılda Yemen’den Osmanlı topraklarına ulaşan kahve, kısa zamanda
yaygınlaşır, itibarlı bir içecek olarak sarayda ve zengin evlerinde yerini alır,
etrafında ritüeller şekillenmeye başlar ve sosyal hayatın gelişmesinde önemli
bir rol oynar. Suna ve İnan Kıraç Vakfı Kütahya Çini ve Seramikleri
Koleksiyonu’ndan yapılan Kahve Molası
seçkisi, kahve etrafında şekillenen çeşitli rutinleri, ritüelleri, ilişkileri
ve kamusal alan, toplumsal rol, ekonomi gibi modernizmle bağdaştırılan
kavramları, kahve kültürü ve bu kültürün gelişmesine katkıda bulunan Kütahya
seramik üretimi ekseninde inceliyor.
Osman Serim’in Cumartesi günü gerçekleşecek
konuşmasının ardından 26 Mart’ta Yrd. Doç. Dr. Hatice Nihal Bursalı ile “Çekirdekten
Fincana Türk Kahvesinin Maddi Kültürü” üzerine bir konuşma, 30 Nisan’da Prof.
Dr. Filiz Çalışlar Yenişehirlioğlu ile “Bir Fincan Kahvenin Kırk Yıldan Fazla Hatırı
Var” başlıklı bir sohbet ve Vedat Ozan ile “Koku ve Kahve” konusunda bir
etkinlik gerçekleşecek.
Türk Kahvesi Kültürü ve Araştırmaları Derneği Hakkında
Başkanlığını Merve Gürsel’in yürüttüğü Türk
Kahvesi Kültürü ve Araştırmaları Derneği, geleneksel ve manevi mirasımız olan
Türk kahvesinin kültürel değerine inanan, kültürümüzün ulusal ve uluslararası
bilinirliğine katkıda bulunmak isteyen gönüllülerin bir araya gelmesiyle 2008
yılında kurulmuş ve resmen faaliyete geçmiştir. Türk kahvesinin gördüğü değere
katkı sağlayacak girişimleri desteklemek ve bu konuda kamuoyu oluşturulması
üzerine çalışan Dernek, Türk kahvesinin geleneksel ve manevi mirasının
korunması ve geliştirilmesi konusunda şahıs ve kurumları teşvik ederek önce
ulusal sonra da uluslararası bilinirlik ve tanınırlık yaratmayı; bilimsel
standartlar ve bir literatür oluşturarak gelecek nesillere kahve üzerine bir
değer bırakmayı hedefliyor.
Etkinlik ücretsizdir, yerler sınırlıdır ve rezervasyon alınmamaktadır.
Etkinlik Pera Müzesi oditoryumunda gerçekleşecektir.
“Kahve Sohbetleri” Program:
Yemen'den Dünyaya; Kahvenin Yolculuğu
Osman Serim
20 Şubat Cumartesi 2016,
14:30
Çekirdekten Fincana Türk Kahvesinin Maddi Kültürü
Yrd. Doç Dr. Hatice Nihal Bursa
26 Mart Cumartesi 2016
Bir Fincan Kahvenin Kırk Yıldan Fazla Hatırı Var
Prof. Dr. Filiz Çalışlar Yenişehirlioğlu
30 Nisan Cumartesi 2016
Koku ve Kahve
Vedat Ozan
21 Mayıs Cumartesi 2016
detaylı bilgi için ajandaya bakabilirsiniz: http://www.peramuzesi.org.tr/Aktivite-Detay/“Yemenden-Dunyaya%3b-Kahvenin-Yolculugu”-Osman-Serim/389
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder